Blogger Widgets Blogger Widgets

SEARCH

Google
 

Friday, August 24, 2012

Apple 13" Macbook Pro

luv u at first sight.....

Saturday, August 11, 2012

PERAK DAN GANGSA UNTUK MALAYSIA DARI 2 JAGUH OLIMPIK 2012

Dato Lim Chong Wei.......Pingat Perak Badminton (Men Single)


 

SMS Percuma Tanpa Had Melalui Akaun Gmail Anda

Baru-baru ini telah di maklumkan kepada orang ramai melalui akaun GMail mereka, yang mana ianya membolehkan fungsi SMS tanpa had kepada nombor telefon telco di Malaysia. Tidak dapat dipastikan bila fungsi ini telah diaktifkan, tetapi ianya sudah begitu lama diperkenalkan kepada negara lain. Sedikit kajian mengatakan DiGi merupakan telco pertama yang berkerjasama bersama Google, bagi mengaktifkan fungsi ini kepada orang ramai.
Melalui fungsi SMS percuma ‘tanpa had’ ini, GMail memberikan 50 mata kredit – 1 kredit per SMS. Tiada had yang diperkatakan adalah apabila rakan anda membalas mesej kembali kepada GMail anda, 5 mata akan ditambah semula kepada mata kredit anda. Namun had penuh mata kredit adalah 50 dan mata kredit ini akan di reset semula setiap 24jam.
Untuk makluman anda, setiap SMS yang dibalas melalui telefon kepada akaun GMail, akan dikenakan cas sebanyak 10 sen per SMS atau untuk jimatkan kos anda boleh aktfikan langganan RM1 untuk seminggu.

Langkah memulakan SMS percuma ‘tanpa had’ melalui panel akaun Gmail.

Buka akaun Gmail, isikan nombor telefon pada bahagian Chat and SMS, klik butang SMS untuk teruskan

Paparan untuk simpan kenalan anda, lengkapkan nama dan lain-lain. klik butang save untuk teruskan.

Isikan mesej dan anda boleh menggunakan smiley untuk menjadikannya menarik.

Bagi mereka yang pernah mencuba perkhidmatan ini, pendapat anda mengenainya amat dialu-alukan. Pada ketika ini, perkhidmatan sms percuma ‘tanpa had’ ini cuma menyokong telco DiGi dan juga Maxis

Resipi Nasi Kasbah


 
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
6 cawan beras basmathi
7 cawan air - nie agak2lah
1/2 cawan air mawar
2 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji buah tomato - dipotong dadu
2 sudu besar tomato puri
1 cawan mentega/minyak sapi/minyak
2 sudu besar rempah beriani
rempah tumis - bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga

note: kalau tak ada rempah beriani boleh jugak diganti dengan bahan2 dibawah dan dimesin kesemuanya hingga halus:
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil lada putih

cara:

1. ayam dibersihkan dan diperap dengan sedikit garam. ketepikan
2. panaskan mentega/minyak sapi/minyak. kemudian tumis rempah tumis dan bawang besar hingga kuning dan wangi
3. masukkan tomato puri, rempah beriani, buah tomato, air, air mawar, garam secukupnya dan ayam
4. kacau rata. biarkan mendidih dan ayam 1/2 masak
5. akhir sekali masukkan beras dan gaulkan rata. masak nasi seperti biasa (boleh transferkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa)
6. hidangkan bersama2 dengan acar timun

sumber resipi : http://noreen-homecooking.blogspot.com

Friday, August 10, 2012

Jailbreak iOS 5.1.1 Untethered With Redsn0w 0.9.12b1 iPhone 4G/S, iPad 3, iPod Touch





The popular Redsn0w jailbreak utility has been updated to bring untethered jailbreaks to iOS 5.1.1 on most iDevices. Versioned as redsn0w 0.9.12b1, the tool supports the following hardware on 5.1.1: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad, iPad 2, iPad 3, iPod touch 3rd and 4th gen, and Apple TV1 and ATV2. The A5 support is identical to that found in the recently released Absinthe 2 for iOS 5.1.1, which focused on the new iPad and iPhone 4S.
If you are already jailbroken tethered with iOS 5.1.1 you can use Cydia to download the Rocky Raccoon untether, you do not need to re-run Redsn0w. Likewise, if you’ve already installed the rocky-raccoon package to untether a 5.1.1 jailbreak there is no reason to download or use the new redsnow tool.
Downloads
Download Redsn0w 0.9.12b1    
Mac            Download 
Windows    Download  
Video Guide
 
source: http://www.jailbreaknation.com/

Thursday, August 9, 2012

KARI KEPALA IKAN


RESEPI KARI KEPALA IKAN
Bahan - Bahan:
  • 2 ketul kepala ikan (apa2 jenis ikan) dibelah dua 
  • 2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes )
  • 2 sudu makan cili giling
  • 2 sudu makan gula merah
  • 1 labu bawang besar (dihiris nipis )
  • 6 ulas bawang merah ( tumbuk )
  • 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
  • 1 cm halia ( tumbuk )
  • 1 kuntum bunga kantan ( dibelah 4)
  • 2 biji cili merah
  • Sedikit daun kesum
  • Sedikit tomato ceri
  • Daun kari
  • Kacang bendi
  • Minyak 
  • Air
  • Garam dan perasa
Cara Penyediaan:
  1. Tumiskan bawang besar dan daun kari hingga sedikit layu, masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
  2. Masukkan cili giring, tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
  4. Masukkan air ikut suka banyak mana.Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.
  5. Kemudian masukkan kepala ikan,daun kesum dan bunga kantan.Simbah2kan kuah ke atas kepala ikan.Sesuaikan rasa
  6. Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api

Resipi Tomato Salsa

Bahan-bahan

  • 3 biji tomato - potong dadu
  • 1/2 biji timun - potong dadu (xboh)
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu
  • chili pepper jalapenno@serrano - potong dadu - (hana tk ltk,linapg pun xboh)
  • Daun ketumbar - cincang
  • Jus lemon (linapg gn limau kasturi)
  • Garam
  • Black pepper
  • Oregano - optional
  • Minyak zaitun - yg ni kena ada
Cara-cara
Campurkan semua bahan. Hidangkan bersama roti, taco, steak, mandy rice atau sebagainya.

Wednesday, August 8, 2012

RESEPI AYAM BAKAR NASI MANDHY /ROASTED MANDY CHICKEN



Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam ~ dibelah 2/4 dan di cuci bersih
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 paket Rempah tandoori YHM rempah ustazah
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
Sedikit garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan  Dadih
1 sudu kecil serbuk kunyit
Hiasan : 2 biji lemon ~ dihiris bulat
1 sudu kecil serbuk mandhy dan 1 sudu rempah campuran
Untuk tabur di atas ayam/ kambing selepas masak : serbuk lada hitam, paprika.
Lumurkan  pada ayam 2 sudu besar madu

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah dan garam. Perapkan dalam satu jam atau lebih.
2. Alaskan/balutkan bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar.
3. Letak ayam di atas dulang tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Buka sedikit foil bahagian atas. kemudian buka bahagian bawah dan bakar/ grill selama 15-20 minit. 
4.  Selepas masak, tabur serbuk lada hitam dan paprika dan lumur madu.

**Boleh juga dibakar menggunakan dapur arang.

Resipi diambil dari Chef Ustazah.

My Favourite......Nasi Mandy..

  
RESEPI : NASI MANDY
PENYEDIAAN: 4 ORANG
MASA: 30 MINIT
BAHAN:



4 cawan Beras Basmahthi Panjang- di basuh berasingan
4 cawan Air/ air rebusan daging
1/2 Cawan Minyak Sapi ( Ghee) atau Minyak Jagung
1 sdm Serbuk jintan Manis
1 sdm Serbuk Jintan Putih
1 sdm Serbuk Ketumbar
1/2 sdk serbuk kunyit
1 inci kulit kayu manis
4 biji Buah pelaga
3 ktm Bunga Lawang
3 ktm Bunga cengkih
2 sdm Gula
1 sdm Garam
1 sdm Serbuk perasa Ayam

Cara:
1. Masukan semua bahan-bahan kecuali air kedalam periuk nasi, kemudian kacau hingga rata.
2. Tuang Air kedalam periuk. kemudian tanak nasi seperti biasa.

TIP: UNTUK MENAMBAHKAN AROMA PADA NASI BOLEH MASUKAN IKATAN DAUN PANDAN,HIRISAN HALIA,HIRISAN BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTIH.

NASI MANDY INI BOLEH DI HIDANG DENGAN AYAM PANGGANG ATAU KAMBING PANGGANG BEREMPAH DAN TOMATO SALSA.



sumbangan dari Chef Sabri

Tuesday, August 7, 2012

Ayam Percik Kelantan





Bahan-bahan
½ ekor ayam ~ potong 2 bahagian (taknak potong pun boleh.. ikut suka)
Sedikit kunyit serbuk
Sedikit garam

Bahan Kuah
1 biji kelapa ambil 4 ~ 5 cawan santan
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1 ½ inci halia
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
2 sudu kecil gula

CARA-CARANYA:

1. Ayam dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.
2. Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200C (api atas bawah) sehingga ayam masak. Dalam 15 minit balikkan ayam supaya garing rata. (Sori tak tengok masa.. so agak2lah yer hingga ayam masak). Sementara ayam masak.. sediakan kuah percik (Caranya ada dibawah)
2. Bila ayam sudah masak, lumur/ curahkan dengan kuah percik. Dibakar lagi sebentar dan dibalik-balikkan & curah pula kuah dibahagian satu lagi dan bakar lagi agar kuah meresap ke dalam isi ayam tadi.
3. Sedia utk dihidangkan. Hidangkan / curahkan sekali lagi ayam dengan kuah percik lebihan tadi.

Cara Menyediakan Kuah Percik
1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai & halia.
2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping. (untuk step no. 2 ni.. tumiskan bahan2 blender tu sehingga agak garing pastu baru masukkan santan.
3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula dan masak sekejap lagi. Rasakan biar secukup rasa.

Friday, August 3, 2012

Mee Bandung Muar





Bahan-Bahan: 1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan Secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
Cara: Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.

Pijarkan minyak dalam kuali

Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing

Masukkan sos tiram

Masukkan udang, daging rebus

Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
Cadangan Hidangan: Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)

Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)

Panaskan dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.

Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan

Masukkan kedalam mangkuk leper, telur diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.

Hidangkan.
Tambahan: Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.

Sos Ikan Bakar



Bahan A (blender)
1/2 kg lada kering
1 labu bawang putih
bawang besar
Bahan B
1 botol sos tomato
1 kg gula pasir
ajinomoto
garam secukup rasa
daun limau purut (hiris)
daun kunyit
2 senduk minyak masak
caranya :
bahan A dimasak hingga kering air
tambahkan minyak pada bahan A dan biarkan hingga garing
setelah garing, masukkan bahan B
renehkan dengan api kecil
Penyediaan :
Sapukan sos ikan bakar pada ikan yg hendak dibakar
dan bungkus dgn daun kunyit
bakan ikan sehingga masak
Penggunaan utk >10 ekor ikan

Virus that makes the hidden files in your thumbdrive..solution


Sometimes a virus or some malicious script makes the hidden files and folders not visible even when it is explicitly enabled.
In this case even if the user enables the Show hidden files and folders in
Tools > Folder options > View menu, Hidden files and folder does not become visible.
Fix:
First and foremost is the point that the user has enabled the Show hidden files and folder
1. Go to Tools > Folder options. This will show a folder options menu.
2. Go to View tab and select the optionShow hidden files and folder
The hidden files and folders are displayed by this method normally. But in case some virus or script is preventing the hidden files and folders from being visible, follow the below steps:
1. Go to your Start > Run, type regedit and press enter. This will open registry editor.
2. Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folde r\Hidden\SHOWALL
Note:
DELETE the value CheckedValue in the right window if it already there and type is REG_SZ
Now create a new DWORD value again with the same name CheckedValue.

3. Double click the value called CheckedValue, and modify its data value (DWORD Value) to 1 (0×00000001) . Close registry editor after this.
If still folder options is reverted back to don’t show hidden files and folders then it could be due to some virus still in action.
Navigate to the following path:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden
NOHIDDEN

In the NOHIDDEN folder, select CheckedValue and set the value to 1
4. Go to Tools > Folder options. This will show a folder options menu.
5. Go to View tab and select the option “Show hidden files and folder


source: http://www.troublefixers.com/hidden-files-and-folders-are-not-visible/

POWERED BY:

youtube google slideshare Kelantan Bloggers webshots slide photobucket clocllink Feedjit blogger