Blogger Widgets Blogger Widgets

SEARCH

Google
 

Sunday, December 16, 2012

Resipi Durian Crepe

CREPE:
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500ml santan (lebih mudah gunakan Santan kotak 400ml campur air 100ml)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna (ikut suka korang..kalau guna kuning takkan jadi merah pulak kan??)
Cara-cara;
Campurkan semua bahan dan blender kemudian tapis.
Panaskan pan atau kuali yang leper dengan api yang kecil..ratakan sedikit minyak.
Tuangkan 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe 
Tak perlu dibalikkan dan biar permukaan atas kering..angkat dan biarkan sejuk
******
DURIAN FILLING
Bahan-bahan :
1 cawan Non Dairy Whipping Cream (pukul hingga kental)
Isi durian secukupnya (ambik isi aje..bijinya korang boleh semai hahah)
Cara-cara ;
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengah-tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipat crepe dan simpan dalam peti sejuk
*******
ok.......BON APETIT !!!!

Nasi Beriyani Gam Johor



Bahan-Bahan:
Bahan-bahan (Untuk nasi)

1. 5 cawan* beras basmathi (or Beras Puteri)
2. 1 cawan ghee (minyak sapi)
3. 1 sudu teh buah pelaga
4. 1 inci kayu manis
5. 5 bunga lawang
6. 1 sudu teh jintan manis
7. setengah sudu teh koma koma (saffron)
8. 6 ulas bawang putih -hiris halus
9. 10 ulas bawang merah - hiris halus
10. 1 inci halia - hiris halus
11. 5 sudu makan rempah beriyani (pes)
12. Segenggam gajus
13. Segenggam raisins
14. 5 cawan air
15. Garam secukup rasa

 (*cawan = cawan kopi) Bahan-bahan untuk lauk:
1. 1 kilo daging batang pinang, potong anggaran 6x6x5 cm
2. 5 biji kentang (belah dua)
3. 8 biji telur rebus keras
4. Setengah cawan ghee (minyak sapi)
5. 1 sudu teh buah pelaga
6. 1 inci kayu manis
7. 5 bunga lawang
8. 1 sudu teh jintan manis
9. 2 biji bawang besar (yang kuning), hiris
10. 5 ulas bawang putih - kisar
11. 10 ulas bawang merah - kisar
12. 1 inci halia - kisar
13. 6 sudu makan rempah beriyani (pes)
14. Segenggam gajus
15. Segenggam raisins
16. Air - cover daging + 1 - 2 cawan extra
17. Tairu (perahkan 2 biji limau nipis ke dalam 1 gelas susu dan biarkan 15 minit)/1 cawan yoghurt
18. Garam secukup rasa
19. 1 atau 2 sudu makan tomato puri

Cara:
Cara memasak nasi:

1. Pijarkan minyak sapi
2. Tumiskan bahan hiris beserta buah pelaga,kayu manis,bunga lawang dan jintan manis sampai berbau harum
3. Masukkan rempah beriyani dan biar sehingga naik bau
4. Seterusnya masukkan beras dan kacau rata
5. Masukkan air sehingga menutup paras beras dan kacau rata
6. Masukkan saffron, gula dan garam, kacau rata
7. Kecilkan api. Masak beras sehingga separa masak

 Cara memasak lauk:
1. Pijarkan minyak sapi, tumiskan bawang besar, bahan kisar dan semua rempah campak (kulit kayu manis etc) hingga naik bau
2. Masukkan pes beriyani dan biar terbit minyak
3. Masukkan daging dan kentang dan air (1 inci atas paras daging & kentang). Didihkan.
4. Kecilkan api dan masak hingga daging empuk
5. Masukkan bahan bahan lain dan 3 - 4 cawan air lagi. Kacau rata.

Now this is where the name "Gam" comes in

Peralatan:
1. Alat kukusan
2. Kain muslin, untuk mengalas kukusan
3. Kain kapas yang agak panjang (3 meter)
4. Kanji/perekat (masak tepung kanji)

Cara:
1. Masukkan lauk yang separa masak kedalam periuk kukusan (tempat yang selalunya kita bubuh air). Tambahkan anggaran secawan air jika perlu dan gaul rata.
2. Alaskan periuk mengukus dengan kain muslin (buat 3 layers)
3. Masukkan nasi yang separuh masak ke dalam bekas kukusan
4. Tutupkan pengukus, Letak periuk mengukus atas periuk kukusan yang berisi lauk
5. Celupkan kain kapas dengan kanji
6. Lilitkan kain tersebut pada bahagian di antara periuk dengan pengukus. Pastikan iktannya agak kejap. No steam should be able to escape.
7. Letak atas api yang perlahan
8. Masak sehingga lebih kurang 1 jam
9. Buka lilitan dan buka tutup pengukus
10. Dengan menggunakan garpu, gemburkan nasi yang sepatutnya sudah masak by now.
11. Kalau nasi masih belum masak, ulangi proses kukusan.Tambah air untuk lauk jika perlu.
Cadangan Hidangan:
1. Sendukkan 4 senduk nasi ke dalam pinggan hidang yang besar, ratakan
2. Letakkan 4 ketul daging, 4 ketul kentang dan 4 biji telur di atas nasi tersebut
3. Sendukkan 4 senduk nasi lagi untuk menutup lauk tersebut
4. Taburkan bawang goreng, daun saderi, daun bawang dan hati ayam yang telah digoreng garing dan dicincang.
5. Kuah beriyani tadi di hidangkan berasingan
6. Selain itu acar buah juga boleh dijadikan hidangan sampingan
Tambahan:
Memasak nasi biryani gam ini perlu dicuba beberapa kali untuk dapatkan kepekatan kuah yang tepat. Kalau first time, perlu di check selalu lauknya, kalau agak kering, tambahkan air, gaul rata dan sambung proses mengukus.

Dipetik dari: http://terataisenyum83.blogspot.com

Raspberry Ripple Cheesecake Recipe

Ingredients
1. 125g (4 oz) butter
2. 250g (8 oz) McVities Digestive Biscuits (this brand gives by far the best consistency for the cheesecake base)
3. 1 teaspoon pure vanilla essence
4. 450g (16 oz) Philadelphia Cream Cheese (original type works best rather than the more reduced fat versions and you will need 2 tubs)
5. 225g (7.5 oz) white sugar
6. 300g (10 oz) raspberries (fresh if available but frozen raspberries work equally well)
7. 60g (2 oz) icing sugar
8. 400ml (14 fl oz) double cream for whipping (if you don’t own an electric whisk and are short on time, you can cheat and buy pre-whipped real cream such as King Island Dairy Whipped Cream or Bulla Thickened ‘Dollop-On’ Cream which is already at almost whipped consistency so only a little bit of whipping is needed)

 How to make it
1. Put the biscuits in a bag and then use a rolling pin to roll and crush them into crumbs. Alternatively, you can use a mortar and pestle to crush them but don’t use this method if your mortar and pestle smells of something like garlic as this will permeate the biscuits!.
2. Melt the butter in a pan. Tip the crushed biscuits into the butter and stir thoroughly.
3. Line a 20cm (8 inches) cake tin which has a removable base with Glad Wrap (cling film). It’s a good idea to line the base and sides separately as this makes it easier to get the cheesecake out of the tin. Spoon in the biscuit mixture, press it flat with a potato masher and put it in the fridge.
4. Make raspberry puree by bringing the raspberries and icing sugar to the boil, then simmering for 10 minutes. Cool, then press through a sieve.
5. Mix together the cream cheese, sugar and vanilla essence. Whip the double cream until stiff, then fold it into the cheese mixture.
6. Spread topping on the biscuit base – use about three quarters of the cheese mixture. Then blob on three quarters of the puree and swirl it into the cheesecake mixture.
7. Gently spread on the remaining cheesecake mixture. Drizzle on straight lines of raspberry puree. Pull a skewer across the lines for a feathered effect.
8. Leave the cheesecake in the fridge for at least 2 hours or preferably overnight.
9. Remove the cheesecake from the tin (very gently). Put a few raspberries on the top to serve.

 

POWERED BY:

youtube google slideshare Kelantan Bloggers webshots slide photobucket clocllink Feedjit blogger