Blogger Widgets Blogger Widgets

SEARCH

Google
 

Thursday, August 9, 2012

KARI KEPALA IKAN


RESEPI KARI KEPALA IKAN
Bahan - Bahan:
  • 2 ketul kepala ikan (apa2 jenis ikan) dibelah dua 
  • 2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes )
  • 2 sudu makan cili giling
  • 2 sudu makan gula merah
  • 1 labu bawang besar (dihiris nipis )
  • 6 ulas bawang merah ( tumbuk )
  • 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
  • 1 cm halia ( tumbuk )
  • 1 kuntum bunga kantan ( dibelah 4)
  • 2 biji cili merah
  • Sedikit daun kesum
  • Sedikit tomato ceri
  • Daun kari
  • Kacang bendi
  • Minyak 
  • Air
  • Garam dan perasa
Cara Penyediaan:
  1. Tumiskan bawang besar dan daun kari hingga sedikit layu, masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
  2. Masukkan cili giring, tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
  4. Masukkan air ikut suka banyak mana.Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.
  5. Kemudian masukkan kepala ikan,daun kesum dan bunga kantan.Simbah2kan kuah ke atas kepala ikan.Sesuaikan rasa
  6. Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api

No comments:

Post a Comment

POWERED BY:

youtube google slideshare Kelantan Bloggers webshots slide photobucket clocllink Feedjit blogger