RESEPI KARI KEPALA IKAN
Bahan - Bahan:
- 2 ketul kepala ikan (apa2 jenis ikan) dibelah dua
- 2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes )
- 2 sudu makan cili giling
- 2 sudu makan gula merah
- 1 labu bawang besar (dihiris nipis )
- 6 ulas bawang merah ( tumbuk )
- 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
- 1 cm halia ( tumbuk )
- 1 kuntum bunga kantan ( dibelah 4)
- 2 biji cili merah
- Sedikit daun kesum
- Sedikit tomato ceri
- Daun kari
- Kacang bendi
- Minyak
- Air
- Garam dan perasa
- Tumiskan bawang besar dan daun kari hingga sedikit layu, masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
- Masukkan cili giring, tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
- Masukkan air ikut suka banyak mana.Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.
- Kemudian masukkan kepala ikan,daun kesum dan bunga kantan.Simbah2kan kuah ke atas kepala ikan.Sesuaikan rasa
- Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api
No comments:
Post a Comment