Bahan-bahan:
2 kg daging kambing
1 cawan susu cair
1 cawan susu cair
2 camca sedang kerisik
4 biji bawang besar [dihiris]
1 cawan minyak masak
4 biji bawang besar [dihiris]
1 cawan minyak masak
100 gm badam goreng [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji limau nipis [diambil airnya]
4 biji tomato [dibelah empat]
4 camca sedang puri tomato
5 tangkai cili hijau
1 cawan bawang goreng
1 ikat daun pudina dan daun ketumbar
Garam secukupnya
Air untuk mengempukkan daging Bahan-bahan perap:
3 camca sedang rempah beriani
2 sm halia [dikisar]
1 camca sedang cili boh
10 tangkai cili hijau [ditumbuk kasar-kasar]
10 tangkai cili merah [ditumbuk kasar-kasar]
2 biji bawang besar [dikisar]
1 cawan bawang goreng
1 ikat daun pudina dan daun ketumbar
Garam secukupnya
Air untuk mengempukkan daging Bahan-bahan perap:
3 camca sedang rempah beriani
2 sm halia [dikisar]
1 camca sedang cili boh
10 tangkai cili hijau [ditumbuk kasar-kasar]
10 tangkai cili merah [ditumbuk kasar-kasar]
2 biji bawang besar [dikisar]
Cara
menyediakan Kuzi Kambing:
1) Daging digaul bersama bahan-bahan
perap. Masukkan puri tomato, kerisik dan garam. Perap sejam.
2) Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar hingga kuning. Masukkan daging perap dan air. Masak hingga daging empuk.
2) Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar hingga kuning. Masukkan daging perap dan air. Masak hingga daging empuk.
3) Apabila daging empuk masukkan
garam, susu cair, tomato, cili merah, cili hijau, air limau, badam goreng, daun
pudina, daun ketumbar dan bawang goreng. Kacau hingga kuah pekat baru diangkat.
No comments:
Post a Comment