Blogger Widgets Blogger Widgets

SEARCH

Google
 

Wednesday, August 8, 2012

RESEPI AYAM BAKAR NASI MANDHY /ROASTED MANDY CHICKEN



Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam ~ dibelah 2/4 dan di cuci bersih
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 paket Rempah tandoori YHM rempah ustazah
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
Sedikit garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan  Dadih
1 sudu kecil serbuk kunyit
Hiasan : 2 biji lemon ~ dihiris bulat
1 sudu kecil serbuk mandhy dan 1 sudu rempah campuran
Untuk tabur di atas ayam/ kambing selepas masak : serbuk lada hitam, paprika.
Lumurkan  pada ayam 2 sudu besar madu

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah dan garam. Perapkan dalam satu jam atau lebih.
2. Alaskan/balutkan bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar.
3. Letak ayam di atas dulang tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Buka sedikit foil bahagian atas. kemudian buka bahagian bawah dan bakar/ grill selama 15-20 minit. 
4.  Selepas masak, tabur serbuk lada hitam dan paprika dan lumur madu.

**Boleh juga dibakar menggunakan dapur arang.

Resipi diambil dari Chef Ustazah.

No comments:

Post a Comment

POWERED BY:

youtube google slideshare Kelantan Bloggers webshots slide photobucket clocllink Feedjit blogger